Export citation

Show simple item record

dc.contributor.authorGrønstad, Asbjørn
dc.date.accessioned2021-02-10T14:15:59Z
dc.date.available2021-02-10T14:15:59Z
dc.date.issued2008
dc.identifier340041
dc.identifierhttp://library.oapen.org/handle/20.500.12657/35288
dc.identifier12760*
dc.identifier.urihttps://directory.doabooks.org/handle/20.500.12854/34298
dc.description.abstractIn many senses, viewers have cut their teeth on the violence in American cinema: from Anthony Perkins slashing Janet Leigh in the most infamous of shower scenes; to the 1970s masterpieces of Martin Scorsese, Sam Peckinpah and Francis Ford Coppola; to our present-day undertakings in imagining global annihilations through terrorism, war, and alien grudges. Transfigurations brings our cultural obsession with film violence into a renewed dialogue with contemporary theory. Grønstad argues that the use of violence in Hollywood films should be understood semiotically rather than viewed realistically; Tranfigurations thus alters both our methodology of reading violence in films and the meanings we assign to them, depicting violence not as a self-contained incident, but as a convoluted network of our own cultural ideologies and beliefs.
dc.description.abstractBij veel mensen en vooral filmliefhebbers is het geweld in Amerikaanse cinema er met de paplepel ingegoten: van Anthony Perkins die Janet Leigh aan stukken rijt in een van de meest beruchte douchescenes, via de meesterwerken uit de jaren zeventig van Martin Scorsese, Sam Peckinpah en Francis Ford Coppola, tot de hedendaagse verbeeldingen van de algehele vernietiging van de wereld door terrorisme, oorlog of wraakzuchtige aliens. Transfigurations geeft een geheel nieuwe kijk op de manier waarop wij omgaan met fictieve vormen van geweld. Asbjørn Grønstad stelt in zijn studie orthodoxe opvattingen en hedendaagse paradigma's over onderzoek naar filmgeweld op de proef. Het verandert onze kijk op de methodiek waarmee we geweld in films analyseren en de betekenis ervan; niet als een opzichzelfstaand iets, maar als een gevolg van onze eigen ideeën over culturele ideologieën en overtuigingen.
dc.languageEnglish
dc.relation.ispartofseriesFilm Culture in Transition
dc.rightsopen access
dc.subject.classificationbic Book Industry Communication::A The arts::AP Film, TV & radio
dc.subject.classificationbic Book Industry Communication::A The arts::AP Film, TV & radio::APF Films, cinema::APFA Film theory & criticism
dc.subject.classificationbic Book Industry Communication::J Society & social sciences::JF Society & culture: general
dc.subject.otherwomen: historical, geographic, persons treatment
dc.subject.otherculture and instituten
dc.subject.otherculture and institutions
dc.subject.othermotion pictures
dc.subject.othervrouwenstudies
dc.subject.otherfilm
dc.titleTransfigurations
dc.title.alternativeViolence, Death and Masculinity in American Cinema
dc.typebook
oapen.identifier.doi10.5117/9789089640109
oapen.relation.isPublishedByde2ecbe7-1037-4e96-8c3a-5a842d921e04
virtual.oapen_relation_isPublishedBy.publisher_nameAmsterdam University Press
virtual.oapen_relation_isPublishedBy.publisher_websitewww.aup.nl
oapen.pages288
dc.dateSubmitted2010-12-31 23:55:55
dc.dateSubmitted2019-12-10 14:46:32
dc.dateSubmitted2020-04-01T15:38:00Z
dc.abstractotherlanguageBij veel mensen en vooral filmliefhebbers is het geweld in Amerikaanse cinema er met de paplepel ingegoten: van Anthony Perkins die Janet Leigh aan stukken rijt in een van de meest beruchte douchescenes, via de meesterwerken uit de jaren zeventig van Martin Scorsese, Sam Peckinpah en Francis Ford Coppola, tot de hedendaagse verbeeldingen van de algehele vernietiging van de wereld door terrorisme, oorlog of wraakzuchtige aliens. Transfigurations geeft een geheel nieuwe kijk op de manier waarop wij omgaan met fictieve vormen van geweld. Asbjørn Grønstad stelt in zijn studie orthodoxe opvattingen en hedendaagse paradigma's over onderzoek naar filmgeweld op de proef. Het verandert onze kijk op de methodiek waarmee we geweld in films analyseren en de betekenis ervan; niet als een opzichzelfstaand iets, maar als een gevolg van onze eigen ideeën over culturele ideologieën en overtuigingen.


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

open access
Except where otherwise noted, this item's license is described as open access