Show simple item record

dc.contributor.editorSchwartz, Herman
dc.contributor.editorBecker, Uwe
dc.date.accessioned2021-02-10T12:58:18Z
dc.date.issued2005
dc.date.submitted2010-12-31 23:55:55
dc.date.submitted2019-12-10 14:46:32
dc.date.submitted2020-04-01T15:34:33Z
dc.identifier340206
dc.identifierOCN: 60800055
dc.identifierhttp://library.oapen.org/handle/20.500.12657/35140
dc.identifier.urihttps://directory.doabooks.org/handle/20.500.12854/33435
dc.description.abstractWhy did some economies experience a boom in the 1990s? Employment 'Miracles' comparatively analyses select miracle economies. The contributors to the volume critically analyze how the small size and institutional structure of seven countries like the Netherlands, Denmark and Ireland accounted for their success and status as economic models. Comparisons with the American and German markets reveal how differing policies - liberal versus corporatist/social democratic - determine job growth and levels of income inequality and poverty. The book also stresses the explanatory relevance of lucky circumstances such as the housing price bubble. Employment 'Miracles' is an important resource for political scientists and economists in their study of employment development.
dc.description.abstractWas de 'miraculeuze' ontwikkeling van de werkgelegenheid in de jaren '90 en net na de eeuwwisseling in onder andere Australië, Nederland en Denemarken inderdaad een wonder, of lag hieraan een uitgekiende strategie ten grondslag? Meestal wordt de oorzaak gezocht in het economisch beleid en de loonmatiging zoals vastgelegd in cao's, die een toenemende export en een afnemende werkloosheid tot gevolg zouden hebben gehad. Dit vijfde deel in de serie "http://www.aup.nl/do.php?a=show_visitor_booklist&b=series&series=29">Changing Welfare States laat zien dat toevallige omstandigheden minstens zo belangrijk zijn voor de banengroei als een weloverwogen beleid. Opvallend is vooral de invloed van een sterke huizenmarkt op de economische groei en werkgelegenheid. Loonmatiging, vaak beschouwd als doorslaggevende factor, maakt daarentegen weinig verschil. Hetzelfde geldt voor neoliberale stokpaardjes als het snijden in de uitkeringen en flexibilisering van de arbeidsmarkt om een sterke concurrentiepositie te behouden. Becker en Schwartz laten zien dat de meeste van de onderzochte landen, vooral Scandinavische, door de handhaving van een genereus sociaal bestel een reëel alternatief bieden voor de dominante liberale weg naar werkgelegenheidsgroei.
dc.languageEnglish
dc.relation.ispartofseriesChanging Welfare States
dc.rightsopen access
dc.subject.classificationbic Book Industry Communication::P Mathematics & science::PD Science: general issues
dc.subject.otherwetenschap algemeen
dc.subject.otherpopular science
dc.titleEmployment 'Miracles'
dc.title.alternativeA Critical Comparison of the Dutch, Scandinavian, Swiss, Australian and Irish Cases versus Germany and the US
dc.typebook
oapen.identifier.doi10.5117/9789053567555
oapen.relation.isPublishedByde2ecbe7-1037-4e96-8c3a-5a842d921e04
oapen.relation.isbn9789053567555
oapen.pages288
dc.seriesnumber5
dc.abstractotherlanguageWas de 'miraculeuze' ontwikkeling van de werkgelegenheid in de jaren '90 en net na de eeuwwisseling in onder andere Australië, Nederland en Denemarken inderdaad een wonder, of lag hieraan een uitgekiende strategie ten grondslag? Meestal wordt de oorzaak gezocht in het economisch beleid en de loonmatiging zoals vastgelegd in cao's, die een toenemende export en een afnemende werkloosheid tot gevolg zouden hebben gehad. Dit vijfde deel in de serie "http://www.aup.nl/do.php?a=show_visitor_booklist&b=series&series=29">Changing Welfare States laat zien dat toevallige omstandigheden minstens zo belangrijk zijn voor de banengroei als een weloverwogen beleid. Opvallend is vooral de invloed van een sterke huizenmarkt op de economische groei en werkgelegenheid. Loonmatiging, vaak beschouwd als doorslaggevende factor, maakt daarentegen weinig verschil. Hetzelfde geldt voor neoliberale stokpaardjes als het snijden in de uitkeringen en flexibilisering van de arbeidsmarkt om een sterke concurrentiepositie te behouden. Becker en Schwartz laten zien dat de meeste van de onderzochte landen, vooral Scandinavische, door de handhaving van een genereus sociaal bestel een reëel alternatief bieden voor de dominante liberale weg naar werkgelegenheidsgroei.


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

open access
Except where otherwise noted, this item's license is described as open access