Show simple item record

dc.contributor.authorWaard, Marco de
dc.date.accessioned2021-02-10T12:58:18Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-12-31 23:55:55
dc.date.submitted2019-12-10 14:46:32
dc.date.submitted2020-04-01T15:17:50Z
dc.identifier425750
dc.identifierOCN: 879203549
dc.identifierhttp://library.oapen.org/handle/20.500.12657/34475
dc.identifier.urihttps://directory.doabooks.org/handle/20.500.12854/34805
dc.description.abstractImagining Global Amsterdam brings together new essays on the image of Amsterdam as articulated in film, literature, art, and urban discourse, considered within the context of globalization and its impact on urban culture. Subjects include: Amsterdam’s place in global cultural memory; expressions of global consciousness in Amsterdam in the ‘Golden Age’; articulations of Amsterdam as a tolerant, multicultural, and permissive ‘global village’; and globalization’s impact ‘on the ground’ through city branding, the cultural heritage industry, and cultural production in the city. Written by an interdisciplinary team of scholars, and united by a broad humanities approach, this collection forms a multifaceted inquiry into the dynamic relationship between Amsterdam, globalization, and the urban imaginary.
dc.description.abstractImagining Global Amsterdam gaat over het beeld van Amsterdam in film, literatuur, visuele kunst en in het moderne stedelijke discours, in het bijzonder in de context van de mondialisering. De essays gaan onder andere dieper in op Amsterdam als een lieu de mémoire van de vroeg-moderne wereldhandel. Wat betekent deze herinnering in de hedendaagse cultuur? Waarom verwijzen zo veel contemporaine films en romans naar dit verleden terug? Ook het (inter)nationale imago van Amsterdam als een multicultureel en ultra-tolerant ‘global village’ komt aan bod. Waarom is dit beeld zo persistent, en hoe heeft het zich in de loop van de laatste decennia ontwikkeld? Tot slot wordt ingegaan op de vraag hoe mondialiseringsprocessen ingrijpen in de stadscultuur, zoals in het prostitutiegebied op de Wallen en via de erfgoedindustrie. Hoe manifesteert de mondialisering zich in de stad, en welke rol speelt beeldvorming daarbij? Deze bundel vormt een rijk geschakeerd onderzoek naar de relatie tussen Amsterdam, mondialisering en stedelijke beeldvorming. Marco de Waard is als docent literatuurwetenschap verbonden aan het Amsterdam University College.
dc.languageEnglish
dc.relation.ispartofseriesCities and Cultures
dc.rightsopen access
dc.subject.classificationbic Book Industry Communication::J Society & social sciences::JF Society & culture: general::JFC Cultural studies
dc.subject.classificationbic Book Industry Communication::J Society & social sciences::JF Society & culture: general::JFD Media studies
dc.subject.otheramsterdam
dc.subject.otherhistory
dc.subject.otherGlobalization
dc.subject.otherNetherlands
dc.subject.otherProstitution
dc.subject.otherRembrandt
dc.titleImagining Global Amsterdam
dc.title.alternativeHistory, Culture, and Geography in a World City
dc.typebook
oapen.identifier.doi10.5117/9789089643674
oapen.relation.isPublishedByde2ecbe7-1037-4e96-8c3a-5a842d921e04
oapen.pages320
dc.abstractotherlanguageImagining Global Amsterdam gaat over het beeld van Amsterdam in film, literatuur, visuele kunst en in het moderne stedelijke discours, in het bijzonder in de context van de mondialisering. De essays gaan onder andere dieper in op Amsterdam als een lieu de mémoire van de vroeg-moderne wereldhandel. Wat betekent deze herinnering in de hedendaagse cultuur? Waarom verwijzen zo veel contemporaine films en romans naar dit verleden terug? Ook het (inter)nationale imago van Amsterdam als een multicultureel en ultra-tolerant ‘global village’ komt aan bod. Waarom is dit beeld zo persistent, en hoe heeft het zich in de loop van de laatste decennia ontwikkeld? Tot slot wordt ingegaan op de vraag hoe mondialiseringsprocessen ingrijpen in de stadscultuur, zoals in het prostitutiegebied op de Wallen en via de erfgoedindustrie. Hoe manifesteert de mondialisering zich in de stad, en welke rol speelt beeldvorming daarbij? Deze bundel vormt een rijk geschakeerd onderzoek naar de relatie tussen Amsterdam, mondialisering en stedelijke beeldvorming. Marco de Waard is als docent literatuurwetenschap verbonden aan het Amsterdam University College.


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

open access
Except where otherwise noted, this item's license is described as open access